Šejla Behlić: Željela sam da budem dio nečega što je bitno!

269

Šejla Behlić, studentica master studija ekonomije, aktivistkinja i članica organizacija civilnog društva, se nedavno priključila Inicijativi „Građanke za ustavne promjene“. Poseban fokus interesovanja i prikupljanja novih znanja Šejla ima za teme  kao što su: socijalna pitanja, Evropske integracije, održivost životne sredine i razvoj ruralnih područja.

Željela sam da budem dio nečega što je bitno. Mislim da aktivno članstvo u Inicijativi može puno da doprinese mom ličnom napretku, ali i da mogu da pomognem u ciljevima koje Inicijativa nastoji ispuniti“, naglašava Šejla kada smo razgovarale o motivaciji za pristupanje inicijativi „Građanke za ustavne promjene“.

Šejla naglašava da je pristupila inicijativi s željom da svojim iskustvima i proširenim vidicima doprinese da se tema uključivanja žena u ustavne reforme konačno prihvati i da se počne raditi na izmjenama Ustava BiH.

„Smatram da većina mladih žena nije dovoljno informisana da uopšte postoji diskriminacija po pitanju uključenosti žena u procese donošenja najvažnijih odluka. Mladi nisu dovoljno edukovani, te ne znaju svoja prava, ali i kada bi željeli nešto poduzeti, nakon pogleda na situaciju u državi u kojoj se ništa ne rješava, odustaju od poduhvata. Edukacija je najbolji put ka uključivanju žena u ustavne reforme“, ističe Šejla.

Za sam kraj razgovora, Šejla smatra da konferencije i edukacije okrenute ka mladim ženama koje nisu do sada uključivane i upoznate s radom nevladinog sektora, mogu doprinijeti snažnijim uključivanju žena u pitanja ustavnih reformi.

Piše: Vildana Džekman, PR inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s