Udruženje žena „Univerzum: Položaj žena nije nešto što se podrazumjeva

12043023_692697647532260_6183707930015160998_nUdruženje žena „Univerzum“ iz Mostara nedavno se priključilo inicijativi „Građanke za ustavne promjene“.  Udruženje je osnovano 2014. godine od strane grupe pozitivnih žena i entuzijastkinja raznih profila. Trenutno djeluju na području hercegovačko-neretvanskog kantona, s namjerom da svoje polje djelovanja prošire na cijelu BiH. Nit vodilja djelovanja ovog udruženja jeste podizanje svijesti javnosti o neophodnosti učešća žena u užoj i široj zajednici, kao i afirmacija pozitivnih vrijednosti djelovanja u oblasti obrazovanja, kulture zdrastvene, socijalne i dječije zaštite. Iz „Univerzuma“ smatraju da je članstvo u Incijativi prilika koja se ne smije propustiti.

“Inicijativa  „Građanke za ustavne promjene“ je jedinstvena prilika da se animira što veći broj žena stručnjakinja koje bi surađivale sa ženama sa terena, te njihove zahtjeve i probleme pretočile u jasno definisane zahtjeve koje treba uključiti u procedure  promjene Ustava. Naše udruženje će raditi na organizovanju predavanja i radionica gdje ćemo ponuditi što veći broj informacija, a ujedno dobiti povratne informacije, koje su neophodne da bi se cio proces uradio i pripremio kako treba”, istakle su članice udruženja „Univerzum“ iz Mostara.

Udruženje žena “Univerzum”  uključuje prvenstveno žene, koje su takođe jedne od osnivačica udruženja. Članstvo u udruženju je otvoreno za sve djevojke, djevojčice, žene, koje na bilo koji način žele aktivno učestvovati, pasivno posmatrati, volontirati, učiti i sl. Iz udruženja nam ističu kako je važno da žene eksplicitno budu dio Ustava ili, bolje rečeno, da bude više zastupljene u tijelima za donošenje odluka, samim tim bi se definiralo jasno ono što se „podrazumijeva“.

“Pitanje žena i  položaj žene, niti je banalno, a još manje nešto što se podrazumijeva i zbog toga treba istrajati i napraviti konkretne definicije potreba žena i insistirati na poštovanju prava žena i na sankcionisanju prekršaja i krivičnih djela protiv žena”, naglasile su članice udruženja „Univerzum“.

Sve promotivne materijale, informacije i praktične savjete Inicijative „Građanke za ustavne promjene“, udruženje „Univerzum“ planira iskoristiti za kreiranje i sprovođenje sopstvenih aktivnosti na polju zagovaranja za jače uključivanje žena u ustavne reforme. Za sada plan im je da održe predavanja i radionice na kojima bi ženama prezentirale Inicijativu, te prikupile informacije o stavovima i mišljenjima žena s terena o ustavnim reformama.

“Maksimalno ćemo se angažovati  u informisanju i  animiranju žena, te nijhovom upoznavanju  sa Inicijativom. Od ogromne je važnosti imati direktnu informaciju od žena sa terena o tome šta su stvarni problemi bh. žena i kako to staviti u generalni pojam i potrebu koja će biti predstavljena u vidu prijedloga za ustavne promjene”, saopštile su nam članice udruženja „Univerzum“ iz Mostara.

 Piše: Vildana Džekman, PR inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s