Najava: Konferencija inicijative Građanke za ustavne promjene

img_knowledgeInicijativa „Građanke za ustavne promjene“ organizuje konferenciju na temu ustavnih promjena u svjetlu EU integracija i učešća žena u pregovaračkim procesima koja će se održati 22.12.2015. godine u Sarajevu.

Ciljevi ove konferencije su aktuelizacija pitanja ustavnih promjena, ukazivanje na neophodnost donošenja rodno-odgovornog Ustava BiH i problematizovanje pitanja učešća žena u pregovaračkim procesima.

Takođe, želimo sagledati  Ustav BiH iz perspektive ljudskih prava, kako Europska Unija vidi Reformsku agendu bez ustavnih promjena i šta bi eventualno usvajanje Platforme ženskih prioriteta i amandmana na Ustav BiH donijelo Ustavu, kao i sprovođenje Akcionog plana za implementaciju UNSCR 1325 u BiH u sferi uključivanja žena u procese donošenja odluka.

Konferencija će okupiti članove/ice incijative “Građanke za ustavne promjene”, predstavnike/ce organizacija civilnog društva, ženskih nevladinih organizacija, predstavnike/ce akademske i međunarodne zajednice koji će definisati preporuke i zaključke koji će biti upućeni svim relevantnim tijelima i institucijama.

Više informacija o samoj konferenciji možete dobiti na dole navedene kontakte:

Tell: +387 51 432 750/752;  +387 33 207 561

E-mail: zumicevic@hcabl.org i  gradjankezaustavnepromjene@gmail.com