Samo kontinuiranim pritiscima do ustavnih reformi

news-2010-august-ustav_bosne_i_hercegovine_792613876Incijativa “Građanke za ustavne promjene” vrši pritisak od 2013. godine na političke elite da pokrenu procese izmjene Ustava BiH iz rodne perspektive kroz Platformu sa ženskim priritetima koja se još uvijek nalazi u paralamentarnoj proceduri. Slično zagovara i profesor  Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru, dr. Mile Lasić: Moguće je pokrenuti, podržavati, prisiliti prosto, navigavati političke elite, i kulturološke u prvom redu, da stvore ambijente za takvo što, kako bi došlo do temeljitijih ustavnih promjena koje bi bile kompatibilne s onim što nas očekuje u Evropskoj uniji. U protivnom, mi se nećemo kretati naprijed.

Prof. Lasić smatra da se jedino Ustav BiH (Anex 4) može mijenjati, kao i da se jedino to može postići kroz kontinuirani pritisak, inače u suprotnom nam ne gine povratak u XIX.vijek.

 SARAJEVO-“Daytonski, zapravo Pariški opći ugovor za mir u Bosni i Hercegovini bolji je nego što su naše političke elite. One njemu nisu dorasle”, izjavio je u intervjuu za “Radio Slobodna Evropa” (RSE) profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dr. Mile Lasić.

Prof. Lasić smatra da je Daytonski sporazum nesavršen, da je proizveo nesavršeni mir, ali da zapravo unutra ima itekako elemenata koji su otvarali mogućnost konsenzualnih političkih kultura, i da do njih nije došlo, “jer u nevrijeme, kad im vrijeme nije, političke elite žele napraviti tri nacije-države po modelu XIX stoljeća, a u svijetu se, unatoč ovoj krizi koju gledamo, događaju transnacionalizacije, transnacionalne pulsacije, integracije koje podrazumijevaju premještanje dijelova suvereniteta na više razine kako bi se njima bolje upravljalo”.

“A kod nas se živi iluzija poklapanja teritorija i nacija. U tom smislu nacionalizmi su zapravo frustrirani, jer i sami znaju, bio to hrvatski, srpski, bošnjački ili bosanski, zovite ga kako god hoćete, da je iluzija sve ono što oni zagovaraju. Dakle, Bosna i Hercegovina je opstala i opstat će, samo – ne može se razvijati temeljem njihovih isključivih politika. Potrebna je druga politika, politika novih narativa, novih konsenzualnih politika, a za to naše političke elite nisu spremne”, rekao je prof. Lasić.

Cijeli intervju možete pročitati na: www.danas.org

Advertisements