Prava prosvjetara ugrožena: Nema novca za punu plaću porodilja!

imagesProsvjetne radnice u Kantonu Sarajevo koji su radili pola radnog vremena zbog zakonske mogućnosti jer su dobili treće dijete, ili imaju dijete sa posebnim potrebama više neće od nadležnog ministarstva dobijati punu plaću. Nova uredba iz ministarstva to opravdava tvrdnjom da nema novca, a škole koje imaju mogućnost da osiguraju punu plaću svom radnici to mogu uraditi. Radnice škola koje nemaju novca ostaju uskraćeni za pola plaće.

Trenutna odluka ne samo da je diskriminatorska, već ugrožava zdravlje žena, ali indirektno podriva i rast nataliteta. Iz Sindikata ističu da u svom članstvu imaju oko 85 posto članova žena, a njih oko 120 svake godine koristi ovo pravo.

O čemu se zapravo radi. Naime, prosvjetne radnice u KS, tačnije majke koje su rodile blizance ili treće dijete, imale su pravo da poslije porodiljskog odsustva rade sa polovinom radnog vremena u trajanju od jedne godine, kao i roditelji djece sa posebnim potrebama.

Zakon jasno kaže da roditelji koji imaju pravo na tu pogodnost dobijaju puni iznos plaće, što treba da osigura poslodavac/kinja. Međutim, nedavno je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS svim školama poslalo informaciju da zbog deficita u budžetu neće moći izdvojiti dodatna sredstva za te namjene, a u međuvremenu je na adresu Ministarstva stigao veliki broj zahtjeva za ostvarivanje navedenog prava.

Ministarstvo je navodno tražilo od direktora/ica škola da se dostave spiskovi prosvjetnih radnica koji imaju pravo na ovu povlasticu i koji će to u skorije vrijeme zahtijevati. Veoma mali broj škola je to učinio, što je dodatno zakompliciralo situaciju.

Ovom uredbom Ministarstvo je ostalo nedorečeno, jer su ostavili mogućnost da direktori/ce škola sa prosvjetnim radnicama koji imaju pravo na ovu povlasticu to regulišu na način da im se plati onoliko koliko i rade, a druga opcija je da škole koje imaju svojih sredstava finansiraju polovinu plaće radnicima koji podnesu zahtjev.

Cijeli tekst možete pročitati na klix.ba

Advertisements