Ellena Sulejmanagaić: Želim da vidim ženske granice, ako one uopšte postoje

Ellena„Imam 60 godina i smatram da nikad nije kasno da se netko uključi i aktivira. Želim da dam doprinos poboljšanju životnog standarda i kvalitete života uz punu ravnospravnost spolova“, kaže Ellena Sulejmanagić, elektrotehničarka, Mostarka i jedna od osnivačica i predsjednice Skupstine UG “LOVOR”.

Za incijativu je Ellena saznala preko jedne od članica incijative i pristupila jer: „želim da vidim ženske granice, ako one uopšte postoje.

Ellena, kao aktivistkinja, smatra da se žene moraju same izboriti za svoja prava, a izmjene/dopune Ustava BiH će pomoći njihovoj vidljivosti u bh. društvu. Sa druge strane, ona smatra da je potreban jači angažman političarki kako bi se napravili određeni pomaci.

„Žene su snaga i jako je važno da se izbore za svoja prava i vidljivost. Ustavne promjene će pomoći u tome. Smatram da se žene političarke moraju više angažirati i raditi na pomacima u društvu, a manje biti samo poslušnice i raditi samo ono što im stranka nalaže.“

ellena 2Ellena smatra da su Platforma ženskih prioriteta sa rodnim amandmanima jako dobar polazni dokument, jer sadrže sva ključna pitanja. U narednom periodu, po njenom mišljenju jedna od aktivnosti Incijative je i održavanje sastanaka sa parlamentarkama iz svih stranaka sa ciljem dobijanja podrške u kontekstu usvajanja Platforme i rodnih amandmana.

Piše:Vildana Džekman

 

Advertisements