Osnovni trening – prvi korak jačanja kapaciteta Inicijative “Građanke za ustavne promjene“

Incijativa „Građanke za ustavne promjene“ održala je trening za članice incijative u Banja Luci u periodu od 7. do 9. oktobra 2015. godine čiji je cilj bio jačanje kapaciteta članova i članica Inicijative kroz usvajanja dodatnih znanja o Ustavu BiH, kompleksnim procedurama promjene Ustava i  (ne)mogućnostima učešća građana/ki u procesu promjene Ustava, kako u BiH, tako i u drugim zemljama, kao i upoznavanje sa feminističkom argumentacijom.

Picture 150Učesnice treninga su imale mogućnost da se, kroz facilitaciju od strane Jasmine Čolić i Armine Mujanović iz Centra za upravne i ustavne studije iz Sarajeva, upoznaju sa političkom strukturom BiH, načinima izmjene Ustava, kao i da kroz analizu preambula Ustava BiH, FBiH, RS i Statuta Brčko distrikta uvide sve nedostatke koji onemogućavaju prosperitet i napredak BiH u svim segmentima.

Učesnice su kroz analizu i praktičan rad dobile mogućnost da uvide sve nedostatke izbornog sistema BiH kao i da se upoznaju sa načinima glasanja i usvajanja amandmana na Ustav BiH.

Kolika je snaga jezika i moć komuniciranja pokazale su nam trenerice Rada Borić i Ana Pavlić iz Centra za ženske studije iz Zagreba, koje su pokazale učesnicama elemente feminističke argumentacije u formulaciji ženskih zahtjeva i važnost korištenja rodnosenzitivnog jezika kako u zakonskim i drugim dokumentima tako i u procesima zagovaranja i lobiranja ustavnih reformi. Istaknuto je da jezik sam po sebi nije neutralan, kao i da nije samo osnov komunikacije, nego jezik stvara i mentalne slike. Iz svih navedenih razloga, zaključeno je da jezik mora biti orođen, kako bi smo se i same osjećale kao građanke ovog društva.

Učesnice su kroz simultanu pres konferenciju predstavile ciljeve Inicijative, kao i Platformu sa prioritetima i rodnim amandmanima na Ustav BiH.

Na ovaj način su otvorile put ka razvijanju sopstvenih PR i zagovaračko-lobističkih kapaciteta kojima će se služiti u narednom periodu.

Jedna od članica incijative aktivistkinja i feministkinja Đulija Aćimović, koja je za Incijativu  saznala preko društvenih mreža, istakla je pristupila Incijativi jer je i sama feministkinja i svjesna je koja je uloga žene u bh. društvu, te kaže da „Na društvenoj ljestvici žene nisu smještene u istoj ravni sa ostalima, tako da je to bio moj lični poriv da pristupim Incijativi.“

Picture 169Zašto je održani trening bitan za članice Inicijative, Đulija kaže: „Trening mi je koristan, upoznala sam mnogo različitih žena iz svih dijelova države, različitih iskustava i životne dobi, to je jako bitno. Mogle smo da naučimo mnogo toga jedna od druge, kao i naravno od trenerica. Za mene je najvažnije na ovom treningu bilo znanje iz oblasti zakonske regulative i da Ustav nije neki “bauk“. Sa te strane sam jako zadovoljna, i to mi je podsticaj da dalje budem aktivna u Incijativi.“

Incijativa „Građanka za ustavne promjene“ u narednom periodu planira konferenciju na temu Ustava i EU integracija, kao i organizaciju naprednog treninga za formirane tri radne grupe Inicijative (zagovaranje i lobiranje, PR i javno predstavljanje).

Ova aktivnost je dio projekta „Orodnjavanje ustavnih promjena“ koje finansijski podržava Fondacija Kvinna till Kvinna.

Advertisements