Čak 89% građana 
za ustavne reforme, dio političara protiv

Piše: Zoran Krešić

Zoran Krešić

Prema anketi koju provodi internetski portal Vijesti.ba, 88,42% građana smatra da je vrijeme za provedbu ustavnih reformi, njih 10,3 posto ne misli tako, a tek 1,28 posto kaže da nema stava. Kada se to usporedi sa stajalištima dijele domaćih političara i diplomata, onda se može zaključiti da potpuno odudara od razmišljanja javnosti, odnosno da pozornost usmjeravaju u drugom pravcu.

Njemački veleposlanik u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach ocijenio je jučer da u ovoj zemlji ne postoje uvjeti za promjenu Daytonskog sporazuma i ustavne reforme dvadeset godina nakon njegova potpisivanja zbog nepostojanja konsenzusa triju nacionalnih politika o budućnosti zemlje.

Kočnica razvoja

“Kao i do sada (oko ustavnih promjena), nepomirljivo se sukobljavaju suprotni nacionalni ustavni koncepti, kompromis nije na vidiku među različitim akterima u BiH. A bez kompromisa ne ide”, rekao je Hellbach. Objasnio je kako se međunarodna zajednica neće uplitati u razgovore oko ustavnog preuređenja BiH. “Politika mora sama pokazati potrebnu volju”, rekao je Hellbach. Umjesto ustavnih reformi, veleposlanik Hellbach je pozvao vlasti da se fokusiraju na provedbu socio-ekonomskih mjera iz Reformske agende u sklopu približavanja zemlje Europskoj uniji. No, da ove reforme imaju malog izgleda za uspjeti te da predstavljaju određenu vrstu eksperimenta bez izglednog ishoda, tvrdi više analitičara koji smatraju da je sadašnje ustavno uređenje glavna kočnica razvoja zemlje. Eurozastupnik Tonino Picula ocijenio je da Daytonski sporazum, čiji je Ustav sastavni dio, često zemlju dovodi u ‘shizofrenu situaciju’. “Daytonski sporazum je odličan dokument koji je zaustavio rat, ali nije dobar za izgradnju moderne višenacionalne države”, ocijenio je Picula i dodao kako se u sklopu približavanja EU trebaju tražiti nova rješenja za tu zemlju. On nije izrazio pretjerani optimizam da će novi pristup Europske unije prema BiH s naglaskom na socijalne i ekonomske reforme dati rezultata, opetujući da je najveći problem zemlje vezan za njezinu ustavnu strukturu.

IDPI-jeva studija

Iz Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru za “Večernjak” su nedavno potvrdili kako su pripremili studiju koja sugerira preustroj zemlje u pravcu njezina federaliziranja. Kako se moglo i očekivati, dio političkih elita iz Sarajeva, ali i Banje Luke, odgovorio je kako takvo što nije realno ili su se oštro usprotivio podupirući održavanje sadašnjeg stanja, što praktično znači očuvanje ratnoga plijena.

Preuzeto sa portala Večernji.ba