Bakir Izetbegović: “U dogledno vrijeme nisu realne suštinske promjene Dejtonskog sporazuma!”

konferencija_o_dejtonu_2Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da u dogledno vrijeme nisu realne suštinske promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je na Međunarodnoj mirovnoj konferenciji Dvadeset godina mira – put naprijed naglasio da je izgledniji racionalniji pristup i drukčija praksa u sagledavanju odnosa u BiH, te unutrašnja evolucija kroz sazrijevanje demokratskih snaga, shodno čemu će ono što Dayton garantira osigurati pozitivne sadržaje za sve narode i građane BiH.

Izetbegović je rekao da je proces evropskih integracija najrealniji put za nadogradnju Daytona, posebno radi usklađivanja s evropskim standardima.

Dodao je da čak i kada bi Dayton do kraja bio usklađen s tim standardima ipak ne bi bilo realno očekivati suštinsku i brzu promjenu teritorijalnog i administrativnog uređenja i podjele vlasti.

Izetbegović ipak vjeruje da bi u tom slučaju mehanizmi zaštite etničkog i entitetskog interesa vremenom dobili realan obim i supstancu, a njihov obuhvat bi se smanjivao ustupajući mjesto mehanizmima koji garantiraju zaštitu općih ljudskih prava. 

Istaknuo je da je 20 godina nakon Daytona nacija segregirana kao nikad u svojoj hiljadugodišnjoj historiji, ali i da je neupitan napredak u pomirenju i normalizaciji odnosa.

Izetbegović je kazao da je bh. ekonomija, noseći teret kompleksne države i žrtava rata, sustigla zemlje u regiji koje nisu iskusile ni približna razaranja, te da uz dodatna rasterećenja privreda BiH može dobiti polet i postati jedna od vodećih u regiji. 

Tekst preuzet sa Radiosarajevo.ba

Advertisements