I Srebrenica bez bosanskog jezika: Većina učenika od iduće sedmice bojkotuje nastavu

Nakon što je na Nastavničkom vijeću u Prvoj Osnovnoj školi u Srebrenici direktor Dragi Jovanović obavijesto nastavnike da će se od sada u rubrici bosanski jezik pisati “jezik bošnjačkog naroda ili bošnjački jezik“, reagirao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, čije dijete također pohađa nastavu u toj školi.

imagesUstav BiH i dalje zona opstrukcije u najvažnijim oblastima ljudske egzistencije

Načelnik Duraković je rekao da su ga kontaktirali nastavnici bosanskog jezika i roditelji navedene škole, te obavijestili da je bez neke oficijelne potvrde od Ministartva prosvjete i kulture entiteta Republika Srpska, a uz usmenu instrukciju od navedenog ministarstva, direktor škole rekao da se od sada u đačke knjižice pisati jezik bošnjačkog naroda.

Načelnik Duraković je izjavio da u ovoj zemlji kada nema nekih problema, “mi napravimo problem pa ga rješavamo”, te naveo da jeogorčen, a da je ovaj problem politički nametnut, smatrajući da iritira što je došlo do toga da će djeca biti predmetom ili gubitka nastave ili neke političke manipulacije.

Kompletan tekst možete pročitati na: http://radiosarajevo.ba/novost/201214/i-srebrenica-bez-bosanskog-jezika-vecina-ucenika-od-iduce-sedmice-bojkotuje-nastavu

Advertisements