EU: Ustavne izmjene u BiH samo uz konsenzus svih naroda, po mišljenju glasnogovornika Delegacije EU McGaffya

EU u potpunosti poštuje postojeću ustavnu strukturu BiH na koju su pristali svi konstitutivni narodi, izjavio je glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGaffy povodom izjave predstavnika SDA da će se ova stranka zalagati za novi ustav koji bi definirao “Republiku BiH” s tri nivoa vlasti.

51965e89dd09b85e81b12a66ead4324a“Postojeći Ustav sadrži mogućnosti za izmjene i procedure su jasno definirane, ali to zahtijeva konsenzus svih naroda u zemlji. Ključni problemi s kojima se danas suočava BiH su socio-ekonomske prirode, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i poticanje privrednog rasta i investicija”, rekao je McGaffy, javlja SRna.

On je napomenuo da bi izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije sada trebala biti u centru pozornosti, kao što su se suglasile sve političke stranke, te da se iz tog razloga u lipnju očekuje definiranje inicijalnog plana reformi.

Reagirajući na stav SDA izrečen na Šestom kongresu stranke, glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić izjavio je da je OHR u brojnim prilikama naglasio da se ustavna struktura BiH, koja uključuje postojanje entiteta, jedino može mijenjati u skladu sa postupkom izmjene ustava opisanim u samom Ustavu BiH.

On je naglasio da sve institucije na svim nivoima vlasti imaju obvezu da poštuju postojeća ustavna rješenja, osim u slučaju da Parlamentarna skupština BiH odluči da izmijeni Ustav.

U Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a je rečeno da su najvažnije reforme za BiH one koje će se baviti sistemskim nedostacima koji usporavaju ekonomski razvoj i uspješno rukovođenje zemljom.

U Veleposlanstvu SAD ističu da je interes građana da se politički lideri usmjere na takve reforme, koje je moguće provoditi unutar postojeće strukture ako za to postoji politička volja.

“Naš stav je dobro poznat. Sve dok parlament BiH ne pokrene postupak za promjenu postojećeg Ustava u skladu s voljom svih građana, ustavna struktura uspostavljena Daytonskim mirovnim sporazumom – BiH kao demokratska, multietnička, suverena i nezavisna zemlja, s neupitnim teritorijalnim integritetom, koja se sastoji od dva entiteta – mora biti poštovana od svih strana i na svim nivoima”, naglašavaju u američkom Veleposlanstvu.

Na Šestom Kongresu SDA naglašeno je da će se ova stranka zalagati za novi ustav BiH koji bi definirao “Republiku BiH”, sa tri nivoa vlasti.

Novoizabrani potpredsjednik stranke Šefik Džaferović rekao je da će se SDA zalagati za novi ustav koji bi definirao “Republiku BiH” s tri nivoa vlasti, od čega bi regionalni nivo vlasti činilo pet ili više multietničkih regija, a lokalni bi činile općine i gradove.

Preuzeto sa http://bljesak.info/rubrika/vijesti/clanak/eu-ustavne-izmjene-u-bih-samo-uz-konsenzus-svih-naroda/118922

Advertisements