Markert: “Aprilski paket” bio najbolja prilika za ustavne reforme

Bosna i Hercegovina je godinama bila “najbolji klijent” Venecijanske komisije, ekspertne grupe Vijeća Evrope. To sada nije više slučaj, ali ne zbog napretka koji je ostvarila nego zbog stagnacije, kazao je u razgovoru s bh. novinarima u Strasbourgu sekretar Venecijanske komisije Thomas Markert.

Tomas_Markert_24_330278856Markert je naveo da Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova, nije bila uključena u izradi Dejtonskog sporazuma, ali je imala intervencije nakon Daytona, u početku da entiteti implementiraju sporazum.

Po njegovim riječima, Dayton je bio neophodan za zaustavljanje rata, ali nije dobra osnova za izgradnju zemlje. Dayton je od početka bio nesavršen, iako sadrži mehanizme za unapređenje.

Markert smatra da su dva glavna problema, slaba država, što je primjer kakvog nema nigdje drugdje te kompliciran i skup sistem donošenja odluka.

Glavni cilj dejtonskog ustava je bio ustavna zaštita kolektivnih nacionalnih prava, te je puno mehanizama blokade, a malo onih za deblokiranje problema da bi se našlo rješenje da čitava zemlja krene naprijed.

Ključno pitanje, ukazuje Markert, na evropskom putu BiH je da zemlja postane funkcionalna, što je jako kompleksno u slučaju BiH zbog velikih nadležnosti entiteta i kantona.

Podsjetio je da je Venecijanska komisija još 2005. godine preporučila ustavne reforme da bi postala “normalna zemlja” u interesu svih.

Venecijanska komisija je, također, podržala “aprilski paket” 2006. godine, što je “bila najbolja prilika da se pokrenu ustavne reforme”.

Markert je istaknuo da je tada bilo puno vise fleksibilnosti u Republici Srpskoj, a kasniji pokušaji, kao butmirski razgovori, nisu išli tako daleko.

Preuzeto sa Agencija Fena.

Advertisements