“Ustav i Izborni zakon BiH ćemo mijenjati, samo ne znamo kada”

Piše: Predrag Zvijerac

Diskriminacija

130722016BiH je dobro znana po kršenju osnovnih ljudskih prava. Jednog parlamentarca zanimalo je kad će naša zemlja napokon provesti odluku “Sejdić i Finci” koju je Europski sud za ljudska prava donio pred Božić 2009. godine. Prema ovoj odluci, BiH mora promijeniti svoj Ustav i Izborni zakon.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak predstavio je pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe ambiciozni plan predsjedavanja naše zemlje ovom organizacijom.
Govoreći kao predsjedatelj Odbora ministara ove organizacije, Crnadak je kazao kako je BiH kao prioritete svoga šestomjesečnog predsjedavanja nominirala borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji, europski film i ulogu žena u njemu, borbu protiv ekstremizma i terorizma, međukulturalni dijalog i promociju ljudskih prava, posebice ranjivih skupina.
A onda su krenula neugodna pitanja zastupnika iz europskih zemalja koja su probudila i poprilično uspavane i po cijeloj skupštinskoj sali raštrkane bh. predstavnike, Senada Šepića koji je i predsjednik bh. parlamentarnog izaslanstva, Borjanu Krišto koja je potpredsjednica, uvijek upečatljivo obučenu Milicu Marković, Mladena Bosića koji je čuvao leđa Crnatku te Borjanu Krišto i Željka Komšića.

– Ukratko: slučaj “Sejdić-Finci” je prilično poznat. Kao što znate, pred nama je sad tzv. novi europski pristup koji omogućuje BiH usredotočiti se na socioekonomske reforme i prema kojem će “Sejdić-Finci” biti ostavljeni po strani kao i druge diskusije oko izmjena Ustava BiH. Želim naglasiti kako smo svjesni kako da imamo evidentnu diskriminaciju u našem Ustavu. Nema stranke, političara ili NVO-a koji ovo ne razumije, koji ne priznaje kako u 21. stoljeću imamo  situaciju gdje se netko ne može kandidirati jer ne pripada nekoj određenoj skupini ljudi. Siguran sam kako ćemo riješiti ovo pitanje. Teško mi je reći kad će to točno biti – kazao je Crnadak.

Pranje novca

Drugo pitanje koje je postavila jedna hrvatska zastupnica datira još iz 2010., a tiče se sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH. Poznato je kako našoj zemlji već godinama prijeti stavljanje na “crnu listu”, budući da ni nakon pet godina oštrih upozorenja nije do kraja ispunila preporuke Moneyvala, kao posebno tijela za monitoring Vijeća Europe.
– U travnju je BiH zbog neizmjene Kaznenog zakona prijavljena i FATF-u, kao međunarodnoj organizaciji koja se bori protiv pranja novca. Kao predsjedatelji Vijeća Europe, što ste napravili kako bi vaša zemlja ispunila međunarodne standarde – pitala je hrvatska zastupnica Crnatka.
– Da. Imamo ovaj problem. Dosta toga smo uradili, ali ovaj problem nismo do kraja riješili. Donijeli smo amandmane na Kazneni zakon BiH. Donijeli smo i nove zakone o borbi protiv terorizma. Donijeli smo ili izmijenili zakone o sprječavanju pranja novca. Upravo ovih dana pripremamo nove korake. Prema posljednjim informacijama, na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana za ovaj četvrtak, razgovarat ćemo o tome – kazao je Crnadak dodavši kako nema nikakve dileme da BiH to pitanje mora riješiti.

BiH bi mogla moderirati procesima

Među brojnim pitanjima zastupnika, članova različitih parlamentarnih izaslanstava iz zemalja članica Vijeća Europe bila su i ona o krizi u Ukrajini, ali i Makedoniji, a zastupnike je zanimalo kakvi su planovi Odbora ministara o rješavanju ovih kriza. Crnadak je, govoreći kao predsjedatelj tog Odbora kazao kako će se intenzivno raditi i na ovim pitanjima kazavši kako bi BiH mogla ovdje imati svoju ulogu kao “mala zemlja koja bi mogla moderirati procesima”. Što se tiče borbe protiv terorizma i sprječavanja terorističkih aktivnosti, Crnadak je kazao kako je Odbor ministara Vijeća Europe pripremio jedan protokol koji je otvoren za sve zemlje svijeta koje ga žele potpisati.

 Preuzeto sa http://dnevni-list.ba/web1/ustav-i-izborni-zakon-bih-cemo-mijenjati-samo-ne-znamo-kada/
Advertisements