Ustavna reforma: Jedini put naprijed

Dejtonski ustav učinio je da je Bosni i Hercegovini (BiH) teško ako ne i nemoguće vladati bez međunarodnog monitoringa; on pretjerano privilegira etnicitet koji promoviše etnicitet (oblik etničkog rasizma) u odnosu na građansko i propagira političku kulturu koja pojačava te nepravde nad građanima.

Sada kad je propao najnoviji evropski napor da se potaknu reforme u BiH – britansko-njemačka inicijativa – nije li vrijeme da se prizna kako je reformisanje Dejtonskog ustava jedini proces – jedini pravedan i etički proces – koji pruža nadu da se zemlja postavi na put funkcionalne vlasti i konačne integracije u EU? Da, BiH ima složenu ustavnu strukturu i, da, mi znamo da EU poštuje različitost unutrašnjih struktura u evropskim zemljama, ali istina je da Dejtonski ustav nije normativan po evropskim standardima i neće uspjeti nijedan proces – uključujući i SAA – koji pokušava da gradi na postojećim strukturama.

Ustavna reforma je teška, i treba da bude. Ali to nije opravdanje da se izbjegava poslije dvije decenije dokaza kako ustav, onakav kakav je, ne služi dobro BiH. Prošle inicijative za ustavnu reformu, uključujući Aprilski paket u kome sam učestvovao, propale su zbog različitih razloga. Ali ako postoji zajednička nit koja vodi kroz sve njih a koja je uglavnom prošla neprimijećena jeste sljedeće: svakoj je nedostajalo jasno i nedvosmisleno opredjeljenje za podršku od strane Evropske unije. Tačno, EU je javno podržavala i učestvovala u ovom ili onom obliku u svim tim inicijativama, ali skoro nepromjenjivo nevoljko. I nakon svakog neuspjelog pokušaja, EU bi požurila da se vrati svojoj duboko ukorijenjenoj opoziciji prema svakom obliku ustavne promjene. Da SAD nisu preuzele vođstvo u poduzimanju ustavne reforme, EU nikad ne bi to uradila sama od sebe.

Ustavna reforma nije propala samo zbog toga što su raniji napori bili inherentno manjkavi. Propala je zato što joj se EU i mnoge evropske zemlje nikad nisu posvetile zdušno i nedvosmisleno. To bi se desilo da su EU i SAD postavile ustavnu reformu kao top prioritet svoje politike u BiH i bile apsolutno za integraciju u EU. Vrijeme je da EU i SAD ponovo postave ustavnu reformu kao prioritet, ovog puta jednoglasno i bez kolebanja.

s200_r_bruce.hitchner

Piše:R. Bruce Hitchner [glavni urednik: Dialogue-BiH2.0 – Dijalog] profesor na katedri klasičnih studija i međunarodnih odnosa i direktor programa studija za mir i pravdu na Tufts University i predsjedavajući upravnog odbora The Dayton Peace Accords Project.

 

Advertisements