U Sarajevu održan sastanak Koordinacionog odbora Incijative „Građanke za ustavne promjene“

U petak, 28.08.2015. godine, u Sarajevu, sastale su se članice Koordinacionog odbora (KO) Incijative „Građanke za ustavne promjene“ sa ciljem dogovora oko realizacije daljih projektnih aktivnosti u sklopu projekta „Orodnjavanje ustavnih promjena“  koji finansijski podržava Kvinna till Kvinna.

11986085_10153129710187634_1556840112_oOvo je prvi sastanak članica KO od planirana tri sastanka koja će se realizirati do kraja 2016. godine. Članice KO su na održanom sastanku razgovarale o kapacitetima trenutnih članica Incijative i koji su to mehanizmi najefikasniji da se proširi članstvo Incijative.

Razgovaralo se i o načinima kojima možemo da afirmišemo i zainteresujemo građanke/e da se priključe Incijativi. Članice KO su se dotakle lokalizacije Ustava i metoda kojima bi se Ustav približio građanima/kama. Zaključeno je da Incijativa treba u narednom periodu da putem društvenih mreža afirmiše građanke/e da se priključe istoj, jer je “Ustav BiH pitanje koje se tiče svih nas”.

Na sastanku je usvojen Poslovnik o radu Koordinirajućeg odbora Incijative „Građanke za ustavne promjene“ koji je trenutna predsjednica Dragana Đurić, ispred Foruma žena Bratunac potpisala.

Članice KO su takođe istakle da će planirani treninzi u sklopu projekta biti odskočna daska za jačanje kapaciteta postojećih članica Incijative, kao i da će predstavljanje Incijative u javnosti biti ključ za približavanje Platforme i rodnih amandmana, koje je Incijativa napisala i pustila u parlamentarnu proceduru 2014. godine, svim građanima/kama BiH.

Advertisements