Okrugli sto “Žene i mir, 20 godina Dejtona”

U Srebrenici je u ponedeljak 9. marta održan okrugli sto na temu “Žene i mir, 20 godina Dejtona” koji je organizovan u okviru projekta PRO-Budućnost.

Na okruglom stolu prisustvovale su žene iz opština Srebrenica i Bratunac kao i predstavnici javnih institucija iz Srebrenice.

Na događaju su govorile: Stanojka Tešić, Forum žena Bratunac, Vesna Mustafić, odbornica Skupštine opštine Srebrenica i Dragana Đurić, Forum žene Bratunac, a predstavila se i Inicijativa “Građanke za ustavne promjene”.

“Današnjim događajem mi smo otvorili seriju događaja obilježavanja 20 godina od mira, 20 godina od Dejtona i uloge i statusa žene u tom procesu”, rekla je Majda Behram-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost i dodala da su zadovoljni odzivom učesnica ali i saradnjom sa opštinama Bratunac i Srebrenica.

U izlaganOkrugli-sto-Žene-i-mir-20-godina-Dejtona-620x400ju, pomenute gospođe su pojasnile u kakvom se polažaju nalaze žene i sa kakvim se problemima susreću u svojim loklanim zajednicama.

“Na teritoriji opština Bratunac i Srebrenica je aktivno oko 50 organizacija. Nakon završetka rata žene su bile prve koje su prelazile granice i međusobno se pomagale”, rekla je Stanojka Tešić i dodala da je upravo u tome značaj žena te da su one prve podstakle pomirenje i zajedno radile na povratku.

Odbornica u Skupštini opštini Srebrenica, Vesna Mustafić rekla je da je postotak žena u politici i dalje mali, u srebreničkoj skupuštini od 23 odbornika imamo samo dvije žene.

“Procentualno više je žene od muškaraca, ali na svakim izborima veoma mali broj žena glasa za žene, jer kako kažu, slušaju šta im kažu njihovi supružnici, tako i glasaju”, rekla je Vesna Mustafić i dodala da je razočarana kako se odluke u skupštini donose.

Srebrenica je jedna od rijetkih opština koja u nekoliko javnih preduzeća na rukovodećim mjestima ima žene. Učesnici okruglog stola složni su da je neophodno da se žene više bore za svoja prava i da čvrsto stoje iza svojih stavova.

“Žene u politici su samo ravnopravne onda kada se formiraju liste za izbore i kada je neophodno ispuniti zakonske norme, dok na većim nivoima vlasti, žena gotovo da nema”, istakla je Vesna Mustafić.

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” je inicijativa koja se zalaže za Ustav Bosne i Hercegovine koji će osigurati veću zaštitu ljudskih prava i sloboda, sa posebnim fokusom na rodnu perspektivu. Inicijativa je formirana od strane aktivista/kinja i organizacija iz cijele BiH, koji žele da ohrabre sve građane/ke da koriste svoje znanje, energiju i spremnost na uzajamno djelovanje i doprinose ispunjenju ciljeva Inicijative.

“Ova inicijativa osnovana je od strane 22 organizacije civilnog društva, građana i građanski i inicijativa je otvorene za sve”, Dragana Đurić, Forum žene Bratunac, Inicijativa “Građanke za ustavne promjene”.

Vijest preuzeta sa: http://www.esrebrenica.ba/

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s