SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom sastanka predstavnika institucija Bosne i Hercegovine i čelnika vodećih političkih stranaka o procesu pristupanja BiH Evropskoj Uniji, koji će se održati 1. oktobra 2013. godine u Briselu, predstavnice inicijative „Građanke za ustavne promjene” žele skrenuti pažnju javnosti na važnost aktivnog učešća žena u procesu odlučivanja o ustavnim reformama te nužnosti promjene Ustava BiH iz rodne perspektive i iz perspektive ljudskih prava.

Prvi put veći broj ženskih nevladinih organizacija iz čitave BiH organizirano djeluje u vezi sa pitanjima ustavnih promjena BiH i zajednički su uspjele usaglasiti prioritete i konkretne prijedloge amandmana na Ustav BiH, koji će u narednom periodu biti predstavljeni javnosti.

Ovim putem želimo da obavijestimo javnost da građanke BiH imaju odgovore na pitanja o kojima će lideri razgovarati 1. oktobra u Briselu, te s tim u vezi izražavamo žaljenje što se još jedan sastanak, na kome se odlučuje o pitanjima ključnim za budućnost BiH, odvija bez učešća žena za pregovaračkim stolom. Podsjećamo predstavnike institucija BiH, čelnike vodećih političkih stranaka i predstavnike/ce međunarodne zajednice da se o budućnosti/napretku Bosne i Hercegovine ne može odlučivati bez aktivnog sudjelovanja svih građana i građanki Bosne i Hercegovine, te napominjemo da reforma Ustava BiH ženama mora osigurati jednaka prava i mogućnosti bez diskriminacije po osnovu pola i roda. Aktuelni razgovori o ustavnim reformama su jedinstvena prilika da se žene aktivno uključe u promjene Ustava, posebno imajući u vidu činjenicu da nisu učestvovale u izradi i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao ni u kasnijim ustavnim pregovorima vođenim od strane lidera političkih partija i međunarodne zajednice.

U okviru inicijative „Građanke za ustavne promjene” u narednom periodu bit će realizovana zajednička kampanja kako bi se javnosti predstavili prioriteti i konkretni prijedlozi za reformu Ustava BiH. Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s